Logo van aandacht voor hart en ziel, groene achtergrond met twee harten waarvan 1 met een gebroken oppervlakte

Aandacht voor hart en ziel
Ischa de Waard - Schalkx

portret

Mijn werkzame leven begon ik in een ziekenhuis, als röntgenlaborant. Naast mijn technische taken, begeleidde ik leerlingen en werkte ik nieuwe collega’s in. Ik merkte hoe ik genoot van de combinatie van bèta-werk met zijn duidelijke cijfers en wetten, en de omgang met mensen en hun veel verrassender gedragingen en motivatoren. Ik volgde verschillende opleidingen (waaronder een universitaire studie aardwetenschappen) waarna ik als stralingsdeskundige bij de overheid aan de slag ging. Mijn wetenschappelijke gedrevenheid kon ik hier volop kwijt, er waren voortdurend intellectuele uitdagingen en er was de fijne dynamiek van samenwerking met mijn team. Mijn interesse in het intermenselijk gedrag bleef ik verder uitdiepen door het volgen van opleidingen in intervisie en coaching. Daarnaast ben ik geregistreerd (extern) vertrouwenspersoon. 

Het overlijden van moeder wierp nieuw licht op mijn vak als coach. Ik realiseerde me ineens hoe belangrijk het thema rouw voor mij persoonlijk is. En ook dat rouw zich niet beperkt tot afscheid nemen van dierbaren die overlijden, maar dat afscheid nemen in veel meer situaties voorkomt. Lang voordat mijn moeder overleed, kregen mijn man en ik ons derde kind. Hij bleek ernstige fysieke afwijkingen te hebben. Er volgden jaren van vele operaties en intensieve zorg. Onze zoon is inmiddels een blije vwo’er, maar terugkijkend kan ik zien hoe wij toen afscheid moesten nemen van veel onze toekomstplannen. Ook bij een dergelijk afscheid hoort rouw bij de verwerking. Daar was toen geen ruimte voor – we stonden in de overlevingsstand – maar het leerde me dat rouw op je blijft wachten tot je er klaar voor bent. Ik zag in hoe belangrijk rouwen is en bij hoeveel zaken rouw een rol speelt. Denk bijvoorbeeld ook aan het beëindigen van een relatie, het verliezen van je baan, het inleveren op je gezondheid of het ineenstorten van een droom.

Ik besloot daarop de opleiding Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding te volgen aan de Academie voor Geesteswetenschappen. Met deze bagage en mijn eigen levenservaring help ik nu anderen hun eigen innerlijke wijsheid aan te boren bij het omgaan met de grote thema’s op hun weg.

  

en verder ...

sdfh

woon ik samen met Pieter en onze vier kinderen in het mooie Soest. Ik hou van wandelen, de seizoenen, uitdagingen en het onderzoeken van mijn eigen patronen en valkuilen. Daarnaast hou ik van creatief bezig zijn, dat brengt mijn hoofd tot rust.

Op dit bankje zit ik graag een paar keer per week om al mijn gedachten te laten vervliegen.